Geschiedenis

Geschiedenis ontmoet popmuziek - van de oudheid tot de moderne popcultuur.

Gregorianisches Gesangsbuch

Het gregoriaans is een eenstemmig liturgisch gezang in het Latijn, dat van oorsprong zonder begeleiding is. Het gaat terug tot het vroege Christendom. Als het "gezongen woord van God" wordt het nog steeds beschouwd als een vormend onderdeel van religieuze ceremonies en riten in de rooms-katholieke kerk.
Paus Gregorius I († 604), ook bekend als Gregorius de Grote, gaf zijn naam aan deze vorm van gezang die voornamelijk bestond uit gezongen psalmverzen. Er wordt gezegd dat hij de gezangen van de katholieke kerk in Rome heeft gereorganiseerd en gestandaardiseerd.

Deze vorm van gezang is syllabisch gecomponeerd (één lettergreep per noot) en wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige melodische lijn. Tijdens de mis worden zowel de vaste delen (ordinarium) als de veranderlijke delen (proprium) gezongen in de vorm van gregoriaanse gezangen. De vroege meerstemmigheid (polyfonie) en het gregoriaans zijn nauw met elkaar verbonden.
Het begin en de ontwikkeling van de meerstemmigheid (polyfonie) in het Avondland aan het einde van de 9e eeuw werd tot in de 15e eeuw geïnspireerd door gregoriaanse melodieën.
Pas in het midden van de 19e eeuw begonnen de Franse Benedictijner monniken de middeleeuwse koralen te bestuderen en brachten zo een herstel van het oorspronkelijke gregoriaans in de kerk op gang. Het repertoire van gregoriaanse gezangen omvat in totaal ongeveer 30.000 overgeleverde handgeschreven stukken.

Antonello da Messina - Der heilige Gregor
Gregorianische Notation im Messbuch

Het ensemble Gregorian Grace met zijn tournee-programma Arte Chorale laat zich inspireren door deze kerkelijke zangkunst, het zogenaamde liturgisch gezang.
De geschoolde zangers boeien hun publiek met uitvoeringen van de typisch gezongen Latijnse gebeden in nieuwe eigen interpretaties, waarbij steeds de oorspronkelijke noten uit de oudheid nauwlettend worden gevolgd.

Het negenkoppige koor brengt het gregoriaans naar de moderne tijd met titels uit de hedendaagse popcultuur. In een onmiskenbare stijl die onder de huid kruipt - zonder de originele versies te overladen of te commercialiseren.
De interpretaties van Arte Chorale inspireren zowel in de koorzang als door de kristalheldere stemmen van de solisten. De begeleidende, bijna sferische instrumentatie is een arrangement van de componist Jedrzej Rochecki.

Mönch im Kloster-Bogengang

Header afbeelding: © Taddeo Crivelli - Saint Gregor_Getty Center-PublicDomain-WikimediaCommons
Gregorianisches Gesangsbuch: © AdobeStock#95375823
Der heilige Gregor: © Antonello da Messina - Public Domain via WikimediaCommons
Gregorianische Notation im Messbuch: © AdobeStock#42536758
Mönch im Kloster-Bogengang: © Maxpixel#2173524